+38(095)782-84-68 +38(096)973-60-06 SolarKarpathy1@gmail.com

Агровольтаїка є відносно новою сферою сільськогосподарської діяльності. Вона має на увазі використання сонячних панелей для цілей сільського господарства. Монтаж модулів на орній землі дає можливість організувати систему поливу, що має автономне керування. Такий підхід дозволяє збільшити врожай більш ніж у півтора рази.

Використання енергії сонця для електропостачання окремих жител чи освітлення вулиць – давно не новинка для громадян України. А ось що стосується агровольтаїки, то такий напрямок у нас поки що є справжньою дивиною. Ця сфера діяльності передбачає інтенсивне ведення сільського господарства, що для України є дуже актуальним.

Світова практика використання принципів агровольтаїки бере початок ще з 80-х років. Саме тоді подвійне використання орної землі для одержання електроенергії та вирощування сільськогосподарських культур стало актуальним. Пілотні проекти щодо встановлення фотоелектричних модулів на фермерських землях було реалізовано японцями у 2004 році. На цьому етапі сфера діяльності, розташована на перетині альтернативної енергетики та агрономії, набирає обертів в Азії, Італії та Німеччині.

Національний інститут сільськогосподарських досліджень у Франції провів низку досліджень щодо впливу затінення частини орної землі від фотоелектричних модулів на рівень урожаю. Французькі дослідники обрали як об’єкт тестування ферму на півдні країни. Монтаж сонячних панелей проводився на висоті 4 метри. Мета дослідження полягала у визначенні оптимального затінення від панелей, що сприяє підвищенню врожайності. Як з’ясувалося в процесі випробувань, більшість овочів і ягід дають значно більший урожай в умовах півтіні. Вчені також зазначили, що затінення в 50% робить ґрунтове випаровування на 15-30% нижче.

До переваг фотоелектричних ферм належить можливість виробляти електрику в обсягах, які перевищують потреби домогосподарства/ферми. На території Італії було розміщено 3 пілотні проекти з агровольтаїки на окремих фермах. Загалом ці комплекси надали 6,65 мегават енергії. Близько 30 відсотків від цього обсягу електрики дозволяє задовольнити енергетичні потреби розташованих неподалік об’єктів. Вчені з Китаю, США та Індії також підтвердили досвідченим шляхом рентабельність фотоелектричних модулів на орних землях.

Майбутнє за розумними методами експлуатації ресурсів та агровольтаїки, безсумнівно, один із них.

Джерело: alternative-energy