+38(095)782-84-68 +38(096)973-60-06 SolarKarpathy1@gmail.com

Голландський інженер Рене Зігерінк вже більше двох років забезпечує за допомогою сонячної енергії свій приватний будинок електрикою та теплом. Для цього він створив оригінальну систему опалення, об’єднавши тепловий насос із встановленими на даху сонячними панелями.

Традиційно теплові насоси нагрівають воду, збираючи тепло підземних шарів. А в установці Зигеринка температура теплоносія підвищується при проходженні через колектори, встановлені на тильній стороні звичайних сонячних батарей, розміщених на даху. Теплообмінники, призначені для закріплення на фотомодулях, Рене Зігерінк сконструював самостійно. Тепер він вирішив продавати свою розробку, заснувавши компанію UseAllEnergy.

Створений Рене Зігерінком теплообмінник Solar Heat Multipanel дозволяє перетворити будь-яку стандартну сонячну панель на фотоелектричний тепловий сонячний колектор. Для повноцінної цілорічної роботи теплового насоса на 6 кВт достатньо 12 модернізованих таким чином модулів.

Якщо тепловий насос охолоджує теплоносій до –10 °C, а вулична температура дорівнює 0 °C, навіть у темний час доби система видає 300 Вт теплової енергії. У сонячний день цей показник підвищується до 650 Вт, а за температури навколишнього середовища +20 °C може досягати 873 Вт. Одночасно із цим сонячна батарея генерує до 380 Вт електроенергії.

Характеристики установки підтверджуються сертифікатом Solar Keymark. Найближчим часом Рене Зігерінк сподівається також отримати схвалення TÜV Rheinland. Китайський виробник фотомодулів Longi офіційно дозволив встановлення теплообмінника на панелі HiMo4 plus без втрати покупцем гарантії.

Теплообмінник швидко кріпиться до сонячної батареї за допомогою металевих затискачів, за необхідності його можна легко зняти. Завдяки малій товщині пристрою з ним габарити панелі не збільшуються і вона може монтуватися стандартними способами. UseAllEnergy заявляє, що рішення підходить навіть для модернізації вже встановлених фотомодулів.

UseAllEnergy дає 25 років гарантії на Solar Heat Multipanel і має намір пропонувати його за 300 євро. Наголошується, що розробка дозволяє створювати гнучкі системи теплопостачання, у тому числі, що використовують одночасно геотермальну та сонячну енергії. А також вона дає можливість обігрівати фотомодулі для запобігання їх обмерзанню при сильному морозі.

Джерело:ecotechnica