+38(095)782-84-68 +38(096)973-60-06 SolarKarpathy1@gmail.com

Німецький Інститут сонячних енергетичних систем (Fraunhofer ISE) та енергетична компанія BayWa r.e. оголосили про початок дослідницького проекту «Agri-PV Obstbau». Йдеться про агровольтаїку – поєднання сільського господарства та сонячної енергетики. У цьому випадку фотоелектрична генерація комбінуватиметься з вирощуванням органічних яблук на фермі у федеральній землі Рейнланд-Пфальц. Це перший подібний проект у Німеччині.

Загальна площа ділянки, на якій проводитимуться дослідження, становить близько 9100 квадратних метрів, а фотоелектрична система потужністю 258 кВт була встановлена ​​приблизно на одній третині площі.

Основна мета проекту, що фінансується Міністерством захисту клімату, навколишнього середовища, енергетики та мобільності землі Рейнланд-Пфальц та Федеральним міністерством продовольства та сільського господарства, полягає у підвищенні стійкості сільського господарства, зокрема вирощування фруктів, зміні клімату та забезпеченні вуглецево-нейтрального виробництва. допомогою додаткового вироблення сонячної енергії.

В рамках проекту буде порівнюватися вирощування яблук в одному і тому ж місці з використанням чотирьох різних систем захисту рослин: плівкового захисту (непроникного для дощу), захисту від граду (проникного для дощу), стаціонарно встановленими напівпрозорими фотоелектричними модулями (непроникними для дощу) та модулями , оснащені поворотними системами. При цьому задіяні два різні типи панелей з різним розташуванням сонячних елементів (у формі смуг або блоків).

Випробування, які триватимуть п’ять років, покликані показати, наскільки сонячні модулі можуть захистити рослини та фрукти від небезпечних впливів навколишнього середовища, таких як град, зливи, сонячний опік тощо. Крім того, буде перевірено, якою мірою різна освітленість вплине на зростання рослин та врожайність сільськогосподарських культур. Також оцінюватимуться ландшафтна естетика, економічна ефективність, соціальна сумісність та інші параметри.

Стефан Шинделе, керівник відділу управління продуктами Agri-PV у BayWa r.e. зазначає: «Ми розглядаємо агровольтаїку як довгострокове рішення для підтримки фермерів у адаптації до наслідків зміни клімату. Ми можемо зберегти існуючу екосистему і навіть модернізувати її за рахунок синергетичного ефекту та виробництва сонячної енергії».

Раніше компанія почала реалізацію кількох великих проектів з вирощування ягід у Нідерландах, і перші успіхи показали, що технологія агровольтаїки має гарний потенціал для виробництва та інших садових культур.

Окрім адаптації до зміни клімату та захисту сільськогосподарських продуктів, проект Agri-PV також призначений для демонстрації економічних переваг для фермерів. Йдеться, наприклад, про нижчі витрати на електроенергію, що піддаються розрахунку, нижчі витрати на захист рослин.

Fraunhofer ISE зазначає, що проект спрямований не лише на визначення способів скорочення викидів CO2 у сільському господарстві, але й на заохочення використання більш довговічних матеріалів та відмови від використання пестицидів та фунгіцидів.

Джерело: renen.ru