+38(095)782-84-68 +38(096)973-60-06 SolarKarpathy1@gmail.com

У Франконії сім’я Попп використовує фотоелектричні систему і тепловий насос для вироблення енергії для домашнього господарства, опалення та електромобілів екологічно безпечним способом. Завдяки домашній електростанції, велика частина всієї потреби в енергії може бути покрита за рахунок сонячної енергії. Будинок розрахован на одну сім’ю, що складається з трьох осіб, з KfW Efficiency House Standard 40 Plus має близько 300 квадратних метрів житлової площі.

Глава сім’ї, Герхард Попп, протягом багатьох років стежив за розвитком технологій від опалення з використанням нафти та газу до фотоелектричних систем і теплових насосів. Коли він вирішив побудувати новий будинок для виходу на пенсію, йому було ясно, що він хоче використовувати енергетичну технологію, що складається з фотоелектричних елементів, акумуляторів електроенергії та теплових насосів. Німецька асоціація сонячної промисловості недавно оголосила, що в Німеччині встановлено близько 200тис. домашніх систем зберігання. Теплові насоси тепер є кращим вибором в новобудовах. «Я хотів заощадити ресурси, і це можна зробити дуже ефективно з фотоелектричними елементами і накопичувачами», – пояснює він своє рішення.

Раніше сім’я Попп для опалення та нагріву води в своєму старому будинку, трохи меншого за розмірами, використовувала топковий мазут, якого було потрібно більше 5000 літрів. При будівництві нового будинку було вирішено кардинально змінити систему обігріву та гарячого водопостачання. Енергетична технологія була спроектована і встановлена ​​спеціалізованою компанією Gemeinhardt AG з Оберкотцау-бай-Хоф. Длясистеми ГВП і опалення було прийнято рішення використовувати геотермальний тепловий насос з чотирма зондами, розміщеними на глибині до 100 метрів. Тепло тимчасово зберігається в буферному баці на 1000 літрів. Також є система вентиляції з рекуперацією тепла, яка працює цілий рік. Тепловий насос споживає 5200 кіловат-годин електроенергії на рік, що відповідає 520 літрам мазуту.

Головний елемент енергосистеми нового будинку – фотоелектричні модулі на даху. Використовувалися чорні сонячні панелі, які добре поєднуються з темною черепицею та практично непомітні. Загальна потужність фотопанелей – 9,86 кВт. Незважаючи на те, що на даху ще є багато вільного місця, від установки додаткових сонячних батарей було вирішено відмовитися, щоб уникнути необхідність платити податок для виробників електроенергії.

Ефективне використання електрики досягається в тому числі завдяки встановленій в підвалі домашньої акумуляторної батареї. За допомогою настінного зарядної станції цієї ж фірми сім’я заряджає свій електромобіль. Спочатку в котеджі Попп була встановлена ​​система E3/DC з батареєю на 10,56 кВт*год. Згодом були додані додаткові акумулятори, завдяки яким загальна ємність зросла до 15,84 кВт*год. S10 E, установка для організації домашньої електростанції, перерозподіляє електроенергію таким чином, щоб електрику, яку отримали за допомогою фотомодулів, витрачали в першу чергу на потреби будинку, і лише надлишок енергії подавався в загальну електромережу.

Енергетичний баланс на один рік

Родині Попп потрібно близько 13 000 кВт*год електроенергії на рік. З цієї кількості домашнє господарство, включаючи сауну, споживає 55%, тепловий насос 40% і електромобіль 5%. Фотоелектрична система покриває 53% потреби в електроенергії, з яких 32% становлять пряме і 21% непряме покриття (розряд накопичувача). 47% припадає на електромережі.

За розглянутий період фотоелектрична система виробляла близько 11 850 кВт*год/рік з піковою потужністю майже 10 кВт, що відповідає 1200 кВт*год/кВт. «Врожайність від фотоелектричної системи, безумовно, зросла за рахунок сонячної осені 2018 року і продуктивного літа 2019 року», – радісно каже він. Сім’я змогла безпосередньо використовувати 36% сонячної енергії, 26% пішло в сховище. Попп вклав в електромережу 38% за тарифом ЕЕГ.

Його зелений тариф становить 12,2 цента/кВт*год, в той час як сім’я Попп платить 28 центів/кВт*год за електроенергію від постачальника енергії. За розрахунками Матіаса Гемейнхардта, він виробляє сонячну енергію за ціною 12 центів за кіловат-годину. Це показує потенціал економії. З акумуляторним накопичувачем можна безпосередньо використовувати значно більше дешевої сонячної енергії. Самостійне виробництво електроенергії спочатку використовується безпосередньо в домашньому господарстві, а на другому етапі відправляється в сховище. Потім надлишок електроенергії йде в мережу.

Джерело: e3dc