+38(095)782-84-68 +38(096)973-60-06 SolarKarpathy1@gmail.com

Сьогодні сонячна енергія вже дешевше вугілля в деяких регіонах. Протягом найближчих десяти років вона, швидше за все, стане найдешевшим джерелом енергії в усьому світі, пише Bloomberg.

У 2016 році в таких країнах як Чилі чи ОАЕ були поставлені рекорди з продажу сонячної енергії за ціною, що не перевищує 3 центи за 1 кВт*год, що приблизно дорівнює половині середньосвітовий вартості енергії, виробленої вугільними електростанціями.

Починаючи з 2009 року, «сонячні» ціни впали на 62%, при цьому витрати значно скорочуються в кожній ланці ланцюжка поставок. Це пов’язано зі здешевленням банківських кредитів, викликаним скороченням ризиків, а також зі збільшенням виробництва до рекордних показників. За даними Bloomberg New Energy Finance, до 2025 року сонячна енергія може стати дешевше, ніж енергія вугілля в середньому в усьому світі.

«Це показники, які змінюють правила гри і вони стають нормальними у все більшій кількості ринків, – говорить Аднан Амін, генеральний директор Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії з міжурядової групи Абу-Дабі. – Кожен раз, коли ви подвоюєте продуктивність, ви зменшуєте ціну на 20 відсотків».

Розвиток технологій грає ключову роль в стимулюванні галузі. Також, не в останню чергу це обумовлено економією масштабу і накопиченням виробничого досвіду, так як «сонячний» бум почався більше десяти років тому, даючи індустрії все більше і більше переваг в конкуренції з викопним паливом.

В середньому сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт будуть обходиться в $0,73 за ват до 2025 року, прогнозує Дженні Чейз, глава відділу аналізу сонячної енергії New Energy Finance.

Такий прогноз відповідає і іншими прогнозами:

  • GTM Research очікує, що деякі штати на південному заході США вже сьогодні наближаються до $ 1 за ват, і можуть прийти до 75 центам в 2021 році.
  • Міжнародне енергетичне агентство очікує, що витрати енергокомпаній на генерацію сонячної енергії знизяться на 25 відсотків в середньому протягом наступних п’яти років.
  • Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії передбачає подальше здешевлення сонячної енергії в межах від 43 до 65 відсотків до 2025 року. Це призведе до сукупного зниження цін на 84 відсотки з 2009 року.

Як вважають деякі аналітики, всі учасники сонячного ринку сьогодні переживають так званий “ефект Wal-Mart“, який полягає в зростанні обсягів і зниження рентабельності.

При цьому швидкість, при якій ціна сонячної енергії опуститься нижче вугілля буде відрізнятися в кожній окремій країні. Регіони, які імпортують багато вугілля, такі як Європа і Бразилія, наблизяться до переломного моменту не пізніше початку 2020-х. У країн з великими внутрішніми запасами твердих вуглеводнів, таких як Індія і Китай, певно, на це піде більше часу.

Адепти вуглеводнів

Прихильники вугільної промисловості стверджують, що при порівнянні поновлюваних і традиційних джерел енергії не враховується вартість резервних систем зберігання енергії, які задіюються в періоди, наприклад, відсутність сонця і вітру. Якщо ж в розрахунки включати і ці витрати, то вугілля виглядає більш економічним, навіть аж до 2035 року, вважає Бенджамін Спортон, генеральний директор Всесвітньої асоціації вугілля.

«Всі країни з розвиненою економікою потребують електриці 24 години на добу, – каже Спортон. – Вітер і сонце можуть «працювати» тільки неповний день, генеруючи електрику з перервами. У той час як деякі поновлювані технології досягли значного скорочення витрат в останні роки, дуже важливо дивитися на загальну вартість системи».

Проте, падіння цін на енергію сонця поступово і неухильно робить технологію реальним конкурентом.

Згідно з даними New Energy Finance, в Китаї – найбільшому світі сонячному ринку – помітне зниження цін по відношенню до вугілля можна буде побачити вже до 2030 року. Сьогодні ця країна випередила Німеччину за кількістю сонячних електростанцій, проте багато проектів не можуть використовувати весь свій потенціал в сонячних регіонах країни, оскільки перевантаженість мереж не дозволяє виходити їм на повну потужність.

Джерело: ecotechnica