+38(095)782-84-68 +38(096)973-60-06 SolarKarpathy1@gmail.com

Першу в Україні сільську майстерню по виготовленню сонячних колекторів відкрили на Закарпатті
В с. Часлівці Ужгородського району запустили першу в Україні сільську майстерню по виготовленню сонячних колекторів.
Реалізація задуму є кінцевою метою проекту Європейського Союзу “Sunrise” в рамках транскордонного співробітництва Угорщини, Словаччини, Румунії та України. Як розповіла кореспонденту УНН координатор проекту Леся Носенко.
На обладнання майстерні всім необхідним Євросоюзом було виділено 150 тисяч євро. В рамках проекту відбулися 18 навчально-ознайомчих тренінгів, до яких приєдналися всі бажаючі – вчені, фахівці в сфері енергетики, органи влади та місцевого самоврядування, жителі с. Часлівці і сусідніх населених пунктів.
Експерт з енергетичних питань, енергоаудитора проекту “Sunrise” Ярослав Пацарнюк розповів, що с. Часлівці на Закарпатті було вибрано для реалізації задуму не випадково, адже населений пункт знаходиться в таких широтах, де при оптимальному використанні сонячної енергії можна забезпечити теплом і електрикою все місцеві потреби. Сонячний колектор – це саме той пристрій, що перетворює сонячну енергію безпосередньо в тепло.

З подорожчанням тарифів на газ альтернативні джерела енергії стали чи не найбільш перспективними в розробці. Вартість же самого сонячного колектора, виготовленого промисловим способом, стартує від 400 євро. Але введений проект покликаний навчити рядового українця виготовити енергоеффектівнре пристрій з підручних матеріалів, які можна як знайти вдома після ремонту, так і придбати в будь-якому будівельному магазині. Таким чином, сонячний колектор подешевшає для споживача вдвічі.
Як зазначив Я. Пацарнюк, використовувані в майстерні креслення і моделі колекторів мають відмінні від заводських пристроїв габарити, виходячи з розмірів наявних і поширених в побуті матеріалів. Що стосується ефективності використання сонячних колекторів, то представлена ​​в майстерні модель здатна нагрівати 80 л води, чого вистачить для забезпечення теплом сім’ї з чотирьох осіб. А з 7 кВ сонячної енергії споживач отримує 3 Кв енергії теплової.

Проект з облаштування майстерні та запуску місцевого виробництва тривав 2 роки. Перші 18 сонячних колекторів, матеріали для яких придбав селищна рада с. Часлівці, вже до кінця року будуть встановлені на місцевих адміністративних будинках – будинку культури, селищній раді, амбулаторії, дитячому садку і т.п. Всі колектори, виготовлені в майстерні, проходять відповідні перевірки параметрів і мають відповідні сертифікати. Фахівці, які проходять безкоштовне навчання в с. Часлівці, також мають можливість перевірити коефіцієнт корисної дії виготовлених власноруч сонячних нагрівачів.